sobota 8. prosince 2012

49/52 - ADVENT

Začíná překrásný čas... čas adventu, pro mě nejúžasnější období v roce.

Už dávno neprožívám advent nervózně a chaoticky, opravdu se snažíme si tohle období užívat. I proto jsme se letos rozhodli strávit začátek adventu v překrásné malebné vesničce, známém poutním místě v rakouských Alpách - v Mariazell.

Byl to úžasný zážitek, vyzdobená vesnička, na náměstí obrovský adventní věnec, pod který místní lidé pokládali svoje malé adventní věnečky, odpoledne přišel kněz a při krásné vánoční hudbě tyto věnečky posvětil. Potom se na každém z nich zapálila první adventní svíčka, prostě jak říkám, adventní čas tu dýchal z každého koutku.

Celým náměstím voněl punč, který chutnal božsky, byl to plný malovaný hrneček malin, zalitých voňavým nápojem, všude kolem krásně vyzdobené stánky, domy, obchůdky, navštívili jsme i místní maličkou rodinnou likérku s ochutnávkou, prostě užili jsme si to se vším všudy.

Atmosféra byla opravdu vánočně adventní, pečené kaštany v obrovských sítech na kotlích plných žhavých uhlíků voněly na celé náměstí, vůně skořice, cukru, medu a svíček se mísila s vůní punče, grogu a klobásků, nevěděli jsme, kam se dřív podívat.

Večer jsme potom zakončili v malé vesničce kousíček od Mariazell, kde probíhal každoroční adventní pochod čertů. Bylo jich asi 110, byli strašní, dělali fakt hodně velký peklo :-))), jeli na povozech, vezli ohně v kotlích, strašili lidi a to docela hodně, jen pohled na ně byl celkem děsivý, ale užili jsme si to parádně.

Tak to je můj letošní začátek adventu.

Žádné komentáře:

Okomentovat